Van esély hazánk digitális felzárkózásra? - IKRON blog
mi a deepfake?
Álarc mögött – mi a deepfake?
2023.07.10.
IT költségek spórolás
Nem biztos, hogy az IT költségeken kell spórolni
2023.09.10.
mi a deepfake?
Álarc mögött – mi a deepfake?
2023.07.10.
IT költségek spórolás
Nem biztos, hogy az IT költségeken kell spórolni
2023.09.10.

Lemaradásban Magyarország és a hazai KKV-k is...

Van esély a digitális felzárkózásra?


 


Egyre többet hallhatunk a digitalizációról, a digitális átalakulás fontosságáról. A digitalizáció gyökeresen változtatja meg a gazdaság és a társadalom működését, versenyképességünk és biztonságunk alapja is lehet. A digitális technológia terjedésével EU-s és hazai szinten is foglalkoznak: többek között ezt a területet elemzi a Európai Bizottság DESI (digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató) felmérése, mely az uniós tagállamok digitalizáció terén elért eredményeiről számol be. Magyarország digitális felzárkózásának gyorsításáról nemrégiben az Egyensúly Intézet készített szakpolitikai javaslatcsomagot, amit  tanulmányban foglalt össze.

 

HOGYAN LEGYÜNK DIGITÁLIS NEMZET?

 


Vajon mennyire állunk rosszul EU-s szinten a digitalizáció terén? Van remény a lemaradásban lévő hazai digitalizáció elterjesztésére? Az Egyensúly Intézet tanulmányának összefoglalója alapján lássunk néhány kiemelten fontos megállapítást, javaslatot a témában:

Ez az évtized a digitális átalakulásról szól: ebben az  új rendszerben és versenyben kell érvényesülnünk.

Az EU kiemelt hangsúlyt fektet a gazdasági és társadalmi élet digitalizálódásának ösztönzésére és szabályozására.

Hazánk digitális felzárkózása lemaradt a közvetlen versenytársainkétól és saját lehetőségeinktől. A legsürgetőbb feladat a digitális kompetenciák fejlesztése, az IKT-szakemberhiány kezelése és a mikro-, kis és közepes vállalkozások digitális felzárkóztatása.

A digitalizáció négy legfontosabb dimenziója:

  1. digitális tudás,
  2. digitális infrastruktúra,
  3. vállalatok és a gazdaság digitalizáltsága
  4. digitális állam

       A fentebb említett DESI szerint Magyarország összességében a 22. helyen áll az EU 27 tagállamának mezőnyében.

  Lemaradásunk különösen nagy (23. hely) a digitális írástudás terén, a magyarok mindössze 49%-a rendelkezik legalább alapszintű digitális készségekkel. Az IT-szakemberhiány 1-2 éven belül várhatóan 25 ezer fős lesz, és az oktatás sincs megfelelően felkészítve a digitalizációs változásokra.

  Magyarország lemaradása a digitális írástudás mellett a vállalatok digitalizáltságában a legnagyobb (25. hely),  és ez komoly versenyképességi hátrányt okoz. A magyar kkv-k mindössze egyharmada rendelkezik legalább alapszintű digitális intenzitással, kétharmaduknak még weblapja sincsen. Minimális a mesterségesintelligencia-alkalmazást (3%) és a bigdata-alkalmazást (7%) használó vállalkozások aránya, de a felhőalapú szolgáltatásokra előfizetők aránya (24%) is jóval az EU-átlag alatt van.

A digitális infrastruktúra területén teljesítünk a legjobban (internet-hozzáférés lehetősége, internethasználat elterjedtsége), az EU középmezőnyéhez tartozunk 13. helyezéssel.

  Digitális közszolgáltatások vonatkozásában hazánk a 21. az EU-s rangsorban,  legjobban az e-kormányzati szolgáltatások felhasználásában állunk, de számos területen ( digitális lakossági és vállalati közszolgáltatások kínálata, nyílt hozzáférésű adatok) komoly lemaradásban vagyunk.

   Az Egyensúly Intézet javaslata alapján a legfontosabb teendő a digitális készségek fejlesztése lenne széles körben. A köznevelési rendszer átfogó, digitális szempontú megújítása mellett a rászorulóknak is szükséges lenne államilag támogatott digitáliskompetencia-fejlesztést indítani.

  Ösztönözni kellene a magas szintű digitális készségekkel rendelkezőket digitális képzési utalvánnyal, az IT-szakemberré való átképzést célzott programokkal. A fiatalokat és főként a nőket motiválni kellene az informatikai képzés választására és egységes rendszerbe foglalni a rövid ciklusú informatikai, illetve digitális képzéseket.

  Az Intézet további javaslata, hogy egyéni képzési számlával, adókedvezménnyel ösztönözzük a részvételt a digitális felnőttképzésben, és vezessünk be képzési hozzájárulást a piaci szereplők ösztönzésére!

  Startup- és innovátori vízummal könnyíthetnénk meg a digitális szakemberek magyarországi cégalapítását (brit mintára), és a külföldön dolgozó magyar szakemberek hazai munkavállalását is elő kellene segíteni.

A Nemzeti Digitalizációs Stratégiában körvonalazott intézkedések következetes végrehajtása már elegendő lenne a digitális közszolgáltatások látványos fejlődéséhez.

  Célzott pályázati rendszerrel kellene ösztönözni a hazai kkv-k digitális fejlesztéseit! Emellett szükség lenne valamennyi ágazat digitalizációs stratégiájának kidolgozására, részletes ütemtervére és azok tényleges végrehajtására. A vállalatfejlesztési rendszerben a kötelező digitális minimum bevezetése hasznos lenne.

 

Habár a magyar KKV-k digitalizációja komoly lemaradásban van, több informatikai vállalat, az IKRON Kft. is kínál a hazai IT piacon kifejezetten digitalizációt elősegítő szolgáltatásokat. A 2021-2027-es uniós programozási időszak pályázati célkitűzései között szintén szerepel a digitális felzárkózás és a digitális készségek fejlesztése, ráadásul egy új, önálló operatív program keretében... de ennek meghirdetése egyelőre még várat magára.
MI TÖBB MINT 20 ÉVE TEVÉKENYKEDÜNK AZ IT SZEKTORBAN, ÉS TÁMOGATJUK A VÁLLALATOK DIGITÁLIS FEJLŐDÉSÉT MIND AZ ÁLTALUNK FEJLESZTETT VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI RENDSZEREKKEL (ERP), MIND PEDIG A LEGMODERNEBB RENDSZERÜZEMELTETÉSI SZOLGÁLTATÁSOKKAL! HA FONTOS AZ ÖN SZÁMÁRA, HOGY LÉPÉST TARTSON, BÍZZA RÁNK VÁLLALATA DIGITALIZÁCIÓJÁT!

Keresse bizalommal tapasztalt szakembereinket!


 


Írja meg nekünk, milyen jellegű informatikai kihívások adódtak cégénél, és biztos lehet benne, hogy fejlesztő és rendszergazda csapatunk talál rá profi megoldást!

Az űrlap kitöltése semmiféle kötelezettséggel nem jár.


Van esély hazánk digitális felzárkózásra?

E-MAIL

irodaikron.hu
Van esély hazánk digitális felzárkózásra?

TELEFON

+36 62 552 465
Van esély hazánk digitális felzárkózásra?

ÜGYELET

+36 20 448 4448
Van esély hazánk digitális felzárkózásra?

CÍM

6726 Szeged,
Fő fasor 112.

    Kérjük, jelölje be, melyik szolgáltatásunk iránt érdeklődik!

    PEAS Vállalatirányítási RendszerPlutius ERPRendszerfelügyelet és -üzemeltetésRendszerintegrációVirtuális szerver (VPS) szolgáltatásWebhostingHonlapkészítésIroda IT üzemeltetés