Nem biztos, hogy az IT költségeken kell spórolni - IKRON blog
digitális átalakulás Magyarországon
Van esély hazánk digitális felzárkózásra?
2023.08.08.
vállalati IT felülvizsgálat
A rendszeres vállalati IT felülvizsgálat fontossága
2023.10.04.
digitális átalakulás Magyarországon
Van esély hazánk digitális felzárkózásra?
2023.08.08.
vállalati IT felülvizsgálat
A rendszeres vállalati IT felülvizsgálat fontossága
2023.10.04.

Hol kezdjük megvágni a céges kiadásokat válság idején?

Nem biztos, hogy az IT költségeken kell spórolni...


 


A kiugróan magas magyar infláció, a rekordhosszúra nyúló recesszió és az emelkedő működési és rezsiköltségek mind mind pénzügyi észszerűsítésre ösztönzik a vállalatvezetőket. A hazai cégek egy része az IT költségek csökkentésével kezdené a spórolást, de valóban ez a legjobb megoldás? A 21. századi versenyképes vállalkozások eredményes működését, munkafolyamatait ugyanis komoly informatikai háttér-infrastruktúra támogatja, ráadásul a gazdaság egyre nagyobb részét szövi be a digitalizáció.

Azok a vállalatok, amelyek döntéshozói stratégiai szinten, befektetésként gondolnak az informatikai kiadásokra, jóval többet nyerhetnek hosszú távon.

 

 

Gazdasági hangulatindex: borúlátó cégek

 


A hazai és világgazdasági események bizonytalansága negatív hatással van a legtöbb vállalat teljesítményére és jövőképére is:  a vártál nagyobb mértékben romlott tavasszal az euróövezet gazdasági hangulatindexe az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) korábbi jelentése szerint.

A magas infláció, a növekvő árak és a magas kamatok felemésztik a cégek profitját, ráadásul az általános likviditáshiány az ellátási láncokat is megterheli. A vállalatok Európa-szerte arra kényszerülnek, hogy a növekedés rovására a költségcsökkentést részesítsék előnyben. Ennek a fajta költségcsökkentésnek áldozatául eshet az IT területe (az informatikai kiadások megvágása), de számos cég zárta be például irodáit, vagy mérsékelte működési és reklámköltségeit.

 

Informatikai költségoptimalizálás?

 


Az IT kiadások felülvizsgálata alapvetően nem ördögtől való, hiszen a technológia és maga a szervezet is folyamatosan változik. Ezért javasolt "válságmentes" időszakban is 4-5 évente átvilágítani az informatikai infrastruktúra működését és költségeit. Ezt a cégek többsége jellemzően csak 8-10 évente vagy egyáltalán nem teszi meg. Pedig az IT ma már szinte mindent behálóz, ráadásul egyre nagyobb veszélyeknek vagyunk kitéve vállalati szinten a kibertérben (pl. vírusok, adathalászat, adatvesztések) ... emiatt sem érdemes komolyabb költségeket elvonni a vállalati informatika területéről és magára hagyni azt.

Az IT-nek problémamentesen, szinte láthatatlanul kell kiszolgálnia cégünket, a stabil informatikai hátteret költségcsökkentés címen veszélyeztetni ezért merész vállalkozás. Megfelelő IT szakértő(k) bevonása és támogatása nélkül nem biztos, hogy a legjobb döntést hozzuk. Ha alacsonyabb színvonalon, kisebb kapacitással működtetjük tovább cégünk IT infrastruktúráját, a váratlan kihívásokra sem tudunk gyors és szakszerű megoldást nyújtani.

A másik oldalról is megközelíthetjük a spórolást, ugyanis lehet, hogy épp egy szakértői IT felülvizsgálattal sikerül nagyobb kiadásoktól mentesíteni cégünket. Ha vállalatunknál nincs olyan szakember, aki átlátja informatikai rendszerünket és működésünket, az felesleges költéseket, ki nem használt szolgáltatásokat eredményezhet: saját szerver fenntartására például még mindig rengeteget áldoznak a hazai vállalatok, pedig egy szerverbérleti konstrulcióval, felhőalapú rendszerek használatával ezek a kiadások csökkenthetők és biztosabb kezekbe helyezhetők.

A külsős rendszergazdai szolgáltatás igénybevétele ilyen esetekre is egy kiszámítható és rendszeres havidíjas költséget jelent, váratlan, nagyobb kiadások nélkül. Ráadásul egy megbízható rendszergazda csapat szakértői nemcsak szerveres, de hardveres tanácsokat, újragondolt IT infrastrukturális ajánlásokat tudnak tenni. A céges működés szoftveres és hardveres háttere IT szakértő segítségével alaposabban átvizsgálható és jól felmérhető. Ha ezt követően tisztán látjuk, milyen szükségletei vannak vállalatunknak az informatika és digitalizáció terén, az erre szánt költségek is a megfelelő helyre összpontosíthatók.

 

Spóroljunk okosan!

 


Amikor válság idején spórolásra kényszerülünk, alaposan át kell gondolni, melyek azok a területek, amelyekre mindenképpen szükség van a cég zavartalan működéséhez. Szakértők szerint nem ilyenkor kell extrém megszorításokat bevezetni és bérköltséget, létszámállományt, IT- és marketing költségeket csökkenteni, hiszen ezek a területek mind a cég hosszú távú fejlődését, életben maradását és a folyamatosságot biztosítják.

Alacsony költségvetésű megoldásokat kereshetünk a beszerzések-alapanyagok, kevésbé fontos szolgáltatások, belső rendezvényszervezés vagy akár az energiatakarékosság terén, de ha szemfülesek vagyunk, "válságenyhítő" pályázatokat, kedvező hitelkonstrukciókat is találhatunk. Ne feledjük, ez egy átmeneti időszak: aki hosszú távra tervez és hajlandó kicsit nagyobb erőforrást áldozni cége szinten tartására vagy fejlesztéseire, az a jövőben többszörösen megtérülhet.

 
MI TÖBB MINT 20 ÉVE TEVÉKENYKEDÜNK AZ IT SZEKTORBAN, ÉS TÁMOGATJUK A HAZAI VÁLLALATOK FEJLŐDÉSÉT MIND AZ ÁLTALUNK FEJLESZTETT VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI RENDSZEREKKEL, MIND PEDIG A LEGMODERNEBB RENDSZERÜZEMELTETÉSI SZOLGÁLTATÁSOKKAL! SZAKÉRTŐINK RENDSZERAUDIT KERETÉBEN KONZULTÁLNAK ÉS AZ ÖN SZÁMÁRA LEGJOBB MEGOLDÁST NYÚJTJÁK, LEGYEN SZÓ SZERVER- ÉS HÁLÓZATFELÜGYELETI SZOLGÁLTATÁSRÓL, IT-INTEGRÁCIÓRÓL, VPS BÉRLÉSRŐL VAGY ÉPP IRODA IT ÜZEMELTETÉSRŐL! VÁLASSZA PROFI SZAKEMBEREINKET ÉS MAGAS SZÍNVONALÚ RENDSZERGAZDA SZOLGÁLTATÁSAINKAT!

Keresse bizalommal tapasztalt szakembereinket!


 


Írja meg nekünk, milyen jellegű informatikai kihívások adódtak cégénél, és biztos lehet benne, hogy fejlesztő és rendszergazda csapatunk talál rá profi megoldást!

Az űrlap kitöltése semmiféle kötelezettséggel nem jár.


Nem biztos, hogy az IT költségeken kell spórolni

E-MAIL

irodaikron.hu
Nem biztos, hogy az IT költségeken kell spórolni

TELEFON

+36 62 552 465
Nem biztos, hogy az IT költségeken kell spórolni

ÜGYELET

+36 20 448 4448
Nem biztos, hogy az IT költségeken kell spórolni

CÍM

6726 Szeged,
Fő fasor 112.

    Kérjük, jelölje be, melyik szolgáltatásunk iránt érdeklődik!

    PEAS Vállalatirányítási RendszerPlutius ERPRendszerfelügyelet és -üzemeltetésRendszerintegrációVirtuális szerver (VPS) szolgáltatásWebhostingHonlapkészítésIroda IT üzemeltetés