Nehezebben kapnak állást az IT-szakemberek? - IKRON blog
Vállalati IT stratégia
Miért olyan fontos a vállalati IT-stratégia?
2023.12.22.
A Google legújabb védelmi intézkedései
2024.02.13.
Vállalati IT stratégia
Miért olyan fontos a vállalati IT-stratégia?
2023.12.22.
A Google legújabb védelmi intézkedései
2024.02.13.

Nagy fordulat az IT-álláspiacon

Tényleg nehezebb munkát találni az informatikai szakembereknek?


 


Az IT-szektor nagy lendületet vett az elmúlt időszakban, és bár szakemberekre még mindig nagy a kereslet az információs technológia bizonyos területein, úgy tűnik, mégis egyre nehezebben kapnak munkát az informatikai végzettségű álláskeresők. Pedig eddig nem ez volt a jellemző, a szektorról szóló médiahírekben épp az ellenkezőjéről, az IT-piacon sajátságos "szakemberhiányról" és "jól fizető karrierlehetőségről" olvashattunk. Vajon mi történik az IT területén, mi az oka az ellentmondó híreknek?

Leépítési hullám

 


Az egész talán a Covid-járvánnyal, majd az azt követő nagy elbocsátási hullámmal kezdődött a 2022-2023-as év határán. Világszinten komoly médiavisszhangja volt annak, hogy több tízezer dolgozót bocsátották el az információtechnológiai szektorból. A leépítés olyan  tech-óriások munkavállalóit  érintette, mint pl. a Meta, az Apple, a Microsoft, a Twitter vagy az Amazon. A Covid miatt megváltozott munkakörülmények, a lezárások és home office idején ugyanis mindenki igyekezett hosszabb távra berendezkedni, jelentős IT fejlesztések indultak szinte valamennyi területen, hogy a digitalizáció a lehető leggyorsabban elterjedjen ebben a speciális helyzetben. A cégvezetők arra számítottak, hogy a projektek száma hosszabb távon is növekedni fog, ezért magasabb munkavállalói létszámmal próbálták versenyképességüket fenntartani. Mindez, közben versenyt generált az álláspiacon - magasabb, sokszor irreális IT-béreket generálva.

A járvány enyhülésével és a lezárások feloldásával - ha nem is teljes mértékben, de - normál kerékvágásba tért vissza az életünk, ezáltal a digitalizációs folyamatok is lelassultak. Mindezt tetézte az egyre erősödő inflációs környezet és a negatív világgazdasági történések.

 

Európai és hazai trendek az IT munkaerőpiacán

 


A fent említett amerikai elbocsátási hullám Európán és hazánkon is végigsöpört, és a mai napig jellemző: a fejlesztések visszaesése új helyzet elé állítja a vállalatvezetőket és az IT-szakembereket. Egyre többen szembesülnek azzal, hogy akár hónapokon keresztül nem kapnak tapasztalatuknak, szaktudásuknak megfelelő állásajánlatot, és sokkal hosszabb ideig tart az álláskeresési folyamat- ezt a toborzási szakértők is megerősítik. A leépítések mellett látványosan csökkent a nyitott informatikai pozíciók száma is, főként az amerikai multinacionális vállalatok esetében, melyeket a HR portálok statisztikai adatok is egyértelműen alátámasztanak. A magyar piacon a nyitott informatikai álláslehetőségek száma szintén visszaesett, a szakértők szerint elsősorban gazdaságpolitikai okokból.

Viszont még mindig vannak olyan területek Magyarországon (pl. bankszektor, ipari automatizáció) - ahol szükség van a jól képzett, senior Java- és C++ fejlesztőkre, akiknek versenyképes nyugat-európai fizetéseket ajánlanak. A hazai piac azonban kis szelete a globális IT szektornak, ezért kevés ilyen kiemelt pozíciót hirdetnek... ráadásul a nyugati  és magyar munkaerőpiaci tendenciák igen eltérőek. Itthon sokszor előfordul, hogy junior pozíciót is akár 4-6 éves tapasztalattal rendelkező medior/senior munkavállalóval töltenek fel, kevesebb a juniorként megszerezhető állások száma. Ezzel szemben a nyugati országokban főként magasan képzett senior pozícióknál tapasztalható munkaerőhiány, amit így kénytelenek juniorokkal, fiatalabb munkavállalókkal pótolni. Ők azonban a senior fizetés töredékéért, de magasabb fizetés reményében összetettebb feladatokat, komolyabb projekteket is elvállalnak. A bérigények és a ténylegesen kapott fizetések megint csak formálják a piacról alkotott képet, a junior fejlesztők többnyire nyugat-európai versenyképes fizetéseket képzelnek el maguknak, miközben a senior munkavállalók a bérigényük megállapításakor reálisabban, jobban figyelembe veszik a hazai bérszínvonalat.

 

Új igények, új technológiák

 


Az  informatikai munkaerőpiac éles változásai mellett még így is az egyik legbiztosabb karrierlehetőséget nyújtja az IT-szektor, bár az AI térhódításával új lehetőségek nyílnak (és közben bizonyos kapuk bezáródnak). A Reuters friss elemzése szerint a Google és az Amazon elbocsátásai jelezték, hogy a cégek 2024-ben is folytatják a munkahelyek leépítését, miközben nagy beruházásokat hajtanak végre a generatív mesterséges intelligenciába.

Figyelembe kell vennünk tehát, hogy extrém módon változik az IT-szektor és az azzal összefüggő munkaerőpiaci igények. Az IoT, az AI, a kiberbiztonság, a gyártás-, autóipar-, elektronika fejlesztések, Cloud megoldások területén  továbbra is szükség van nagy tapasztalattal rendelkező szakemberekre, de a vállalatok már sokkal óvatosabbak, megfontoltabbak a munkaerő-bővítés tekintetében. 

 
TÖBB MINT 20 ÉVE FOGLALKOZUNK SZOFTVERFEJLESZTÉSSEL ÉS RENDSZERFEJLESZTÉSI, RENDSZERÜZEMELTETÉSI SZOLGÁLTATÁSOKKAL. MOTIVÁLT ÉS LELKES JUNIOROK ÉS TAPASZTALT MEDIOR, SENIOR SZAKEMBEREK EGYARÁNT DOLGOZNAK NÁLUNK! HA SZERETNÉ PROFI CSAPATRA BÍZNI CÉGE INFORMATIKAI TÁMOGATÁSÁT, KERESSEN MINKET!

Keresse bizalommal tapasztalt szakembereinket!


 


Írja meg nekünk, milyen jellegű informatikai kihívások adódtak cégénél, és biztos lehet benne, hogy fejlesztő és rendszergazda csapatunk talál rá profi megoldást!

Az űrlap kitöltése semmiféle kötelezettséggel nem jár.


Nehezebben kapnak állást az IT-szakemberek?

E-MAIL

irodaikron.hu
Nehezebben kapnak állást az IT-szakemberek?

TELEFON

+36 62 552 465
Nehezebben kapnak állást az IT-szakemberek?

ÜGYELET

+36 20 448 4448
Nehezebben kapnak állást az IT-szakemberek?

CÍM

6726 Szeged,
Fő fasor 112.

    Kérjük, jelölje be, melyik szolgáltatásunk iránt érdeklődik!

    PEAS Vállalatirányítási RendszerPlutius ERPRendszerfelügyelet és -üzemeltetésRendszerintegrációVirtuális szerver (VPS) szolgáltatásWebhostingHonlapkészítésIroda IT üzemeltetés