A Google legújabb védelmi intézkedései - IKRON blog
Nehezebben kapnak állást az IT-szakemberek?
2024.01.18.
ChatGPT-memória
Memóriát ad a ChatGPT-nek az OpenAI?
2024.03.11.
Nehezebben kapnak állást az IT-szakemberek?
2024.01.18.
ChatGPT-memória
Memóriát ad a ChatGPT-nek az OpenAI?
2024.03.11.

Kevesebb spam és biztonságosabb inbox...

A Google legújabb védelmi intézkedései


 


"2024-től kezdődően megköveteljük a tömeges levélküldőktől, hogy hitelesítsék e-maileiket, tegyék lehetővé az egyszerű leiratkozást és tartsák be a spam küszöbértékeket!" – hangzik a Google 2023-as év végi nyilatkozata.

Az elektronikus levél mindennapi kommunikációnk elengedhetetlen részévé vált. Legyen szó akár egy CV benyújtásáról vagy szimpla kapcsolattartásról, alapvető elvárásunk, hogy e-mailjeink minden szempontból biztonságban legyenek.

Kéretlen üzenetek

 


A Gmail AI-vezérelt „védelmi rendszere” naponta több mint 15 milliárd nem kívánt e-mailt blokkol, és képes arra is, hogy megállítsa a spamek (kéretlen levelek), phisingek (adathalászat) és malwarek (rosszindulatú programok) 99.9%-át. Közel 20 év telt el a tech órias levelezési szolgáltatásának elindítása óta, de mára érkeztünk el arra a pontra, hogy a kiber fenyegetések, melyekkel nap mint nap szembesülünk, veszélyesebbek és komplexebbek, mint valaha.

Mivel a Google elkötelezett a felhasználók leveleinek védelme mellett, ezért új kritériumrendszert vezet be azon tömeges kiküldők számára, akik naponta több mint 5.000 üzenetet közölnek ki Gmail címekre.

 

Fókuszban a hitelesítés

 


A piacon fellelhető hírlevélküldő szoftverek fejlesztői általában nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy biztonságossá tegyék termékeiket, így a támadók könnyen láthatatlanok maradhatnak. Az interneten keringő elavult és inkonzisztens szoftvereknek köszönhetően néha még mindig lehetetlen megállapítani, hogy egy-egy e-mail pontosan kitől is származik.

Érezvén a probléma súlyát, a Google 2023 negyedik negyedévében a küldő hitelesítésére kezdett összpontosítani. Tette ezt azzal a céllal, hogy megbizonyosodjon róla, hogy a feladó valóban az, akinek mondja magát. Így előírta azt, hogy minden Gmail címre küldött e-mailnek kell, hogy legyen valamilyen hitelesítése.

A fenti szabály szinte azonnal komoly eredményeket hozott: a Gmail felhasználókhoz beérkező hitelesítetlen üzenetek mennyisége 75%-kal csökkent, a levélküldő óriás által blokkolt rosszindulatú üzenetek száma pedig ugrásszerűen megnőtt.

 

Új követelmények a tömeges levélküldők számára

 


2024 februárjáig a Gmail az alábbiakat követeli meg a tömeges kiküldőktől:

E-mailek hitelesítése:

A cél az, hogy a fogadó fél minden kétséget kizáróan képes legyen azonosítani a feladót anélkül, hogy ismernie kelljen a szoftver összetett biztonsági szabványainak működését. Ezért a jelzett dátumtól minden tömeges kiküldő levelei erős hitelesítésen kell, hogy keresztül essenek. A Google álláspontja szerint ez a megoldás „bezárja azokat a kiskapukat”, melyeket a támadók eddig kihasználtak.

Egyszerű leiratkozás elérhetővé tétele:

A Gmail szándéka, hogy gátat szabjon a bonyolult leiratkozási procedúráknak, ezért mostantól előírja azt, hogy a levél olvasója egy kattintással leiratkozhasson a nem kívánt üzenetről. A szigorú szabályok sorát folytatva további elvárás, hogy a feladónak 2 napon belül fel kell dolgoznia a leiratkozási kérelmeket.

Spam küszöbérték betartása:

A spamet senki nem szereti! A Gmail már eddig is számos megoldással igyekezett távoltartani a nem kívánt üzeneteket, most pedig bevezet egy újabb védelmi eszközt is. A feladóknak egy bizonyos spam küszöbérték alatt kell maradniuk, ellenkező esetben a Google tiltólistára helyezi őket, és megvonja tőlük a további levelek küldésének lehetőségét. Ez a fajta szabályozás az iparágban egyedülállónak mondható, hiszen korábban még nem volt precedens ilyen radikális intézkedések bevezetésére.

Nem csupán a Google az egyetlen tech óriás, aki kardoskodik az új követelmények bevezetése mellett, a Yahoo senior termékigazgatója, Marcel Becker is kifejezte elkötelezettségét:

„Minden felhasználó megérdemli azt, hogy a lehető legbiztonságosabban levelezhessen, bárki is legyen a szolgáltatója. Ez a cél akkor teljesíthető, ha együttműködünk egymással. Nagyon várjuk, hogy együtt dolgozhassunk a Google-lel, hogy ezeket az elvárásokat közösen egy új iparági szabvánnyá tehessük!”

AZ IKRON KFT. IS ELHIVATOTT TÁMOGATÓJA A SPAM ELLENI KÜZDELEMNEK., TÖBB MINT 20 ÉVES TAPASZTALATTAL A HÁTUNK MÖGÖTT, 2002 ÓTA FOGLALKOZUNK VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉVEL, ÉS TÖBB MINT KÉT ÉVTIZEDE NYÚJTUNK TELJES KÖRŰ INFORMÁCIÓ-TECHNOLÓGIAI SZOLGÁLTATÁST ÜGYFELEINKNEK.

Keresse bizalommal tapasztalt szakembereinket!


 


Írja meg nekünk, milyen jellegű informatikai kihívások adódtak cégénél, és biztos lehet benne, hogy fejlesztő és rendszergazda csapatunk talál rá profi megoldást!

Az űrlap kitöltése semmiféle kötelezettséggel nem jár.


A Google legújabb védelmi intézkedései

E-MAIL

irodaikron.hu
A Google legújabb védelmi intézkedései

TELEFON

+36 62 552 465
A Google legújabb védelmi intézkedései

ÜGYELET

+36 20 448 4448
A Google legújabb védelmi intézkedései

CÍM

6726 Szeged,
Fő fasor 112.

    Kérjük, jelölje be, melyik szolgáltatásunk iránt érdeklődik!

    PEAS Vállalatirányítási RendszerPlutius ERPRendszerfelügyelet és -üzemeltetésRendszerintegrációVirtuális szerver (VPS) szolgáltatásWebhostingHonlapkészítésIroda IT üzemeltetés