Memóriát ad a ChatGPT-nek az OpenAI? - IKRON blog
A Google legújabb védelmi intézkedései
2024.02.13.
fogkefe hacker támadás
A digitális kor hajnala: A fogkefék lázadása
2024.04.15.
A Google legújabb védelmi intézkedései
2024.02.13.
fogkefe hacker támadás
A digitális kor hajnala: A fogkefék lázadása
2024.04.15.

Memóriát ad a ChatGPT-nek az OpenAI?

Végtelen emlékezet a világhálón


 


Abban a korban élünk, melyben az információkra és eseményekre való visszaemlékezés messze meghaladja az emberi agy kapacitását. A világhálón keresztül elérhető végtelen adathalmaz soha nem látott kihívások elé állítja elménket és emlékezetünket.

Joggal tesszük fel a kérdést: hogyan tudjuk megőrizni a lényeges infókat anélkül, hogy elmerülnénk a digitális zajban? Az OpenAI legújabb fejlesztése egy innovatív megoldást kínál erre a problémára. Azáltal, hogy a chatbotok képesek lesznek emlékezni a felhasználókkal folytatott korábbi beszélgetésekre, az ember-gép kommunikáció egy új szintre emelkedik.  

Cikkünkben bemutatjuk, hogy az OpenAI hogyan próbálja meg áthidalni a memória és a mesterséges intelligencia közötti szakadékot, megváltoztatva ezzel a technológia és az emberi interakciók jövőjét.

 

Új "emlékező" funkció

 


A nagyobb IT vállalatok már régóta ígérik, hogy az általuk fejlesztett virtuális asszisztensek és chatbotok képesek lesznek átvállalni az „emlékezés terhét”, akár visszaemlékezés, akár emlékeztetés formájában. A ChatGPT új funkciója, pontosan ezt a célt szolgálja, ígéretet téve egy olyan internetre, amely inkább a „párbeszéd egy rétegeként”, semmint puszta „adattárolóként” funkcionál.

A ChatGPT memória funkciója - amit az OpenAI egyelőre csak "memóriának" nevez - egy személyre szabható eszköz, mely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a chatbotjukkal folytatott beszélgetéseik során személyes információkat, preferenciákat és munkamódszereket osszanak meg. A szoftver ezeket az előzményeket figyelembe veszi és a jövőbeli diskurzusok során beépíti reakcióiba. Ez a funkció nemcsak az egyedi interakciók esetén jelent előnyt, de hosszú távú kapcsolatot is lehetővé tesz a felhasználó és a virtuális asszisztens között, emlékezve a korábban megosztott adatokra.

 

Azok a bizonyos tokenek

 


Az OpenAI kutatótudósai, Liam Fedus és Joanne Jang szerint, bár a ChatGPT memóriája közel sem éri el az emberi agy kapacitását, mégis jelentős előrelépést eredményez a chatbot technológia területén. A memória funkció korlátai "néhány ezer tokenre" szorítkoznak, ami bár korlátozott, mégis lehetőséget teremt arra, hogy a chatbotok egyre személyre szabottabbá váljanak.

A tokenek azok az alapegységek, amikből a ChatGPT és hasonló nagy nyelvi modellek (LLM-ek) szövege áll. Ezek a tokenek lehetnek szavak, szórészletek vagy akár speciális karakterek, melyeket a modell a bemeneti szöveg feldolgozására és az arra adott válaszok generálására használ. A tokenek lehetővé teszik, hogy a szoftver értelmezze a nyelvet, illetve, hogy értelmes és koherens válaszokat generáljon a felhasználói lekérdezésekre.

Amikor Fedus említést tesz arról, hogy a ChatGPT memóriája tokenek számához kötött, arra utal, hogy a chatbot egy adott beszélgetésben csak bizonyos számú tokenig képes információt feldolgozni és emlékezni rá. Ez a korlát azt jelenti, hogy a ChatGPT memória kapacitása bár jelentős, mégsem végtelen.

 

Adatvédelmi aggályok

 


Az OpenAI hangsúlyozza, hogy a memória funkció alapvetően opt-in, vagyis a felhasználóknak jelezniük kell, ha nem kívánnak hozzájárulni annak használatához. A memória bármikor törölhető a beállításokon keresztül vagy akár egy egyszerű utasítás segítségével. Ez a transzparencia és kontroll biztosítja, hogy a felhasználók maguk dönthessenek személyes adataik kezeléséről.

A ChatGPT memória funkciójának bevezetése természetesen igen sok adatvédelmi és információbiztonsági kérdést is felvet. Az OpenAI állítása szerint az érzékeny információk (pl. jelszavak, társadalombiztosítási számok) nem kerülnek tárolásra.

 

A funkció bevezetése jelentős mérföldkő lehet a virtuális asszisztensek fejlődésében. Az ilyen típusú fejlesztések újraértelmezhetik az ember-gép interakciók jövőjét, és egy olyan világ felé kalauzolnak minket, ahol a technológia egyre inkább képes alkalmazkodni és reagálni az egyéni szükségletekre és preferenciákra.
MI TÖBB MINT 20 ÉVE TEVÉKENYKEDÜNK AZ IT SZEKTORBAN, KRITIKUS RENDSZEREKET FELÜGYELÜNK AZ ÉV MINDEN NAPJÁN, NAPI 24 ÓRÁBAN, ÉS A LEGMODERNEBB TÁVFELÜGYELETI ÉS RENDSZERÜZEMELTETÉSI SZOLGÁLTATÁSOKAT NYÚJTJUK ÜGYFELEINKNEK. EGYELŐRE MÉG "TERMÉSZETES" ÉS NEM MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁVAL... DE MÁR FELHASZNÁLVA AZ AI ELŐNYEIT! 😊

Keresse bizalommal tapasztalt szakembereinket!


 


Írja meg nekünk, milyen jellegű informatikai kihívások adódtak cégénél, és biztos lehet benne, hogy fejlesztő és rendszergazda csapatunk talál rá profi megoldást!

Az űrlap kitöltése semmiféle kötelezettséggel nem jár.


Memóriát ad a ChatGPT-nek az OpenAI?

E-MAIL

irodaikron.hu
Memóriát ad a ChatGPT-nek az OpenAI?

TELEFON

+36 62 552 465
Memóriát ad a ChatGPT-nek az OpenAI?

ÜGYELET

+36 20 448 4448
Memóriát ad a ChatGPT-nek az OpenAI?

CÍM

6726 Szeged,
Fő fasor 112.

    Kérjük, jelölje be, melyik szolgáltatásunk iránt érdeklődik!

    PEAS Vállalatirányítási RendszerPlutius ERPRendszerfelügyelet és -üzemeltetésRendszerintegrációVirtuális szerver (VPS) szolgáltatásWebhostingHonlapkészítésIroda IT üzemeltetés