A digitalizáció ereje a vállalati alkalmazások piacán - IKRON blog
vállalati IT felülvizsgálat
A rendszeres vállalati IT felülvizsgálat fontossága
2023.10.04.
Vállalati IT stratégia
Miért olyan fontos a vállalati IT-stratégia?
2023.12.22.
vállalati IT felülvizsgálat
A rendszeres vállalati IT felülvizsgálat fontossága
2023.10.04.
Vállalati IT stratégia
Miért olyan fontos a vállalati IT-stratégia?
2023.12.22.

A digitalizáció
ereje

...a vállalati alkalmazások piacán


 


A vállalati webalkalmazásokra egyre nagyobb az igény, mely részben annak is köszönhető, hogy a digitalizáció stratégiai szinten épül be a céges működésbe (és a mindennapjainkba).  Ahogyan korábbi cikkünkben már írtunk róla, a digitális átalakulást az EU is igyekszik elősegíteni, rendszeres méréseivel részletes körképet ad az uniós országok digitális társadalmi és gazdasági fejlettségéről (DESI), és várhatóan további pályázati forrásokat allokál erre a területre.  Az már most tapasztalható, hogy a szállítói bevételek érezhetően megugrottak az IT-szektorban és a szakértők további erőteljes bővülést prognosztizálnak a vállalati alkalmazások piacán.

Vállalati IT trendek 2023-tól

 


A vállalatok egyre több szegmensébe tör be a digitális technológia, melyhez nélkülözhetetlen a vállalati szoftverbeszerzések-beruházások ösztönzése. Különösen fontos hangsúlyt kap a digitalizáció az EU-ban tapasztalható munkaerőhiány megoldása, az ügyfélkapcsolati tevékenység fejlesztése, a környezeti és társadalmi fenntarthatóság szempontjából. A vállalati IT szolgáltatásoknak tehát egyre komolyabb szerep jut a piacon: a felhő technológia, a mesterséges intelligencia (AI), az analitika, de akár a megújuló energiaforrások okos felhasználása, digitalizálása is egyre inkább elterjed, mely területek segítik a cégek energia- és költséghatékony működését.

A Gartner előrejelzése alapján 2026-ra a szoftverfejlesztő szervezetek 80%-a platform-alapú fejlesztést végez, és ezek 75%-a tartalmaz majd fejlesztői önkiszolgáló rendszereket. Évente átlagosan közel 10%-os piacbővülést ígérnek a globális elemzők, az igény tehát várhatóan egyre nagyobb lesz az informatikai termékek és megoldások iránt! Ugyanezt támasztja alá az International Data Corporation (IDC) kutatása, amit lentebb részletesen is kifejtünk.

 

A felhőszolgáltatások és az AI térhódítása

 


Az IDC idei évi SaaSPath felmérése szerint - melyben több ezer vállalatot kérdezett meg vállalati alkalmazásokról -  a cégek közel fele készül a mostani rendszerének lecserélésére. Egyértelműen elmondható a válaszok alapján, hogy a cégek fokozatosan felhő alapú üzleti megoldásokra váltanak, így a vállalati webalkalmazások piacán egyre kiélezettebb lesz a verseny. Az elemzők szerint 2-3 év múlva már a nyilvános felhőben lévő szoftverberuházások fogják adni a vállalati alkalmazásokból származó bevételek több mint 2/3-át.

A digitalizáció fontosságát felismerő vállalatok jellemzően IT eszközeik fejlesztésébe és beszerzésébe fektetnek, hogy munkafolyamataikat automatizálják, alkalmazásaikat naprakészen tartsák, adatvagyonukat kihasználva növelni tudják versenyképességüket és innovációs készségeiket. Az IDC felmérése alapján ezért akár hajlandók is többet költeni, és olyan új megoldásokra fókuszálni, mint a gépi tanulás vagy mesterséges intelligencia. Az alkalmazáspiac növekedését határozottan serkenti az automatizálás alapvető igénye: az AI képességeit egyre több szektorban szeretnék is kihasználni, hiszen kiváló és innovatív eszköz lehet a feladatok automatizálása mellett, a döntéshozás megkönnyítésére, az ügyfélkapcsolatok javítására és összességében a hatékonyság növelésére. Az mesterséges intelligencia és a gépi tanulás mintafelismerő képességeivel a csalások észlelésében és megelőzésében is segítséget nyújt a cégeknek.

Az alkalmazotti- és ügyfélélmény fokozására kiválóan alkalmasak és egyre népszerűbbek a valós idejű kommunikációt, együttműködést támogató programok. Ráadásul ezeket az alkalmazásokat is egyre inkább"behálózza" az AI, gondoljunk csak a chatbotok terjedésére.

A felmérés szerint a moduláris rendszereket (elemekből összeválogatható alkalmazásokat) kedvezőbb költségük mellett fejlesztésük gyorsasága, egyszerűsége teszi vonzóvá a régebben fejlesztett, elavultabb rendszerekkel szemben. Mindezen területek hozzájárulnak a digitalizált alkalmazáspiac bővüléséhez.

 

Vállalati szoftverek piaca Európában

 


A vállalati IT beruházások között már a COVID- időszakban is központi helyet kapott a CRM és ERP rendszerek szegmense, mivel a távmunkát, oktatást, papírmentes adminisztrációt ezek a rendszerek magas szinten támogatják: az irodán kívüli vagy hibrid munkavégzés a legtöbb vállalatnál  ráadásul állandósult a járvány lecsengése után is. Az EU-ban 2022 és 2027 közötti időszakban évente átlagosan közel 9,2%-os bővülést jósol az IDC a vállalati szoftverek piacán. Az CRM (ügyfélkapcsolat-kezelő rendszerek) és a HCM (humántőke-menedzsment) alkalmazások területe ezen belül még a piac egészénél is gyorsabb ütemben fog növekedni a kutatások szerint. Az EU vállalatai mindeközben komoly szakemberhiánnyal küzdenek, ezért a toborzási folyamatok észszerűsítéséhez, átképzéshez, a HR-szektor támogatásához is elengedhetetlenek lesznek a modern IT technológiai megoldások.

AZ IKRON A DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS LELKES HAZAI TÁMOGATÓJA. MI TÖBB MINT 20 ÉVE TEVÉKENYKEDÜNK AZ IT SZEKTORBAN, ÉS IGYEKSZÜNK MAXIMÁLISAN HOZZÁJÁRULNI A VÁLLALATOK DIGITÁLIS FEJLŐDÉSÉHEZ: MIND AZ ÁLTALUNK FEJLESZTETT VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI RENDSZEREKKEL (ERP), MIND PEDIG A LEGMODERNEBB FELHŐ ALAPÚ SZOLGÁLTATÁSAINKKAL!

Keresse bizalommal tapasztalt szakembereinket!


 


Írja meg nekünk, milyen jellegű informatikai kihívások adódtak cégénél, és biztos lehet benne, hogy fejlesztő és rendszergazda csapatunk talál rá profi megoldást!

Az űrlap kitöltése semmiféle kötelezettséggel nem jár.


A digitalizáció ereje a vállalati alkalmazások piacán

E-MAIL

irodaikron.hu
A digitalizáció ereje a vállalati alkalmazások piacán

TELEFON

+36 62 552 465
A digitalizáció ereje a vállalati alkalmazások piacán

ÜGYELET

+36 20 448 4448
A digitalizáció ereje a vállalati alkalmazások piacán

CÍM

6726 Szeged,
Fő fasor 112.

    Kérjük, jelölje be, melyik szolgáltatásunk iránt érdeklődik!

    PEAS Vállalatirányítási RendszerPlutius ERPRendszerfelügyelet és -üzemeltetésRendszerintegrációVirtuális szerver (VPS) szolgáltatásWebhostingHonlapkészítésIroda IT üzemeltetés